bir garibin mürteci sözlük analizidir

mürteci sözlük'ün önde gelen yazarlarından kurtlarladansedenyureklikaplan ihl sözlük'ten kopuşun nedenlerini ve mürteci sözlüğün misyonunu açıkladı. yapıcı bir üslüp kullanırken, mürteci sözlük'ü kötüleyen ihl sözlük yazarlarına da gereken cevabı verdi....


bir garibin mürteci sözlük analizidir

mürteci sözlük. bir şey. her şey gibi. ben burada kolları sıvayıp da "mürteci sözlük nedir" diye başlamak istemedim. hiç de böyle düşünmedim. çünkü gördüm ki, çünkü -hep birlikte- gördük ki, mürteci sözlüğün 'ne olduğu' değil, 'ne olmadığı'ydı insanları kendine çeken. peki mürteci sözlük ne değildi ve her şeyden önce nereden çıkmıştı ?

hikayemiz sanırım, islam sancağının siber alemde sözlük formatında dalgalandırmak istenmesiyle başlayacaktır. ekşi sözlük var; evet. ancak içerik, yazarlar, alınan reklamlar ve bir müslüman için eziyete dönüşebilecek 'ifade özgürlüğü' kisvesinde yapılan ve yapılmasına göz yumulan saldırı ve alaylar, islami kesimin büyük çoğunluğunu oradan uzak tutmuştu. ve elbette yeni yazar çok ender alıyor olması...

ihl sözlük. islami camianın ilk sözlüğü. hepimiz bir anlamda orada buluştuk. orada öğrendik, "ekşi sözlüğün islamisi" kavramını. her şeyin 'islamisi'ni üretmeye, iktidar ve son yıllarda hareketlenen -muhafazakar addedilen- kitlenin ön ayak olmasıyla başladık biraz. üretim araçlarını eline geçiren ırgatlar gibi hevesle ama amatör bir rüzgarla koşturuyorduk. bir şeyi unutuyorduk, islam, 'fact' diye nitelendirebileceğimiz 'şey'lerin islamisini üretip, moderniteye entegre etmemizi öğretmemişti bize. bir şey islama uygun veya değildi; onu yontmak, onu uygun hale getirmek gibi bir hadd aşımı yeni bir kavram gibi duruyor. baştan yanlış başlamıştık, 'sözlük' gibi popülarite ve getirebileceği tüm karanlıklarıyla 'ifade özgürlüğü'ne dayanan bir formatı islami kılmaya uğraşıyorduk; olmadı.

olmamasının sebebini, "böyle bir şey olamaz da ondan" diye özetleyip işin içinden çıkmak kolay olacaktır şüphesiz. ancak, "olamayış" bir sancılı süreçti. ihl sözlük moderasyonu bir anda devriliyor, yerine, balık tutmayı bilmediği için son model oltasını, o oltaya sahip olmayan çocuğun eline bırakıp sigara tüttürmeye gitmiş ancak büyük balıklar vurmaya başlayınca "ver ulan oltamı geri" moduna girmiş tipler geliyordu. moderasyonun yeni yüzleri, eski isimlere bir anlamda -soğuk teşekkürlerle- yol veriyor, "bakayım şu balıklara hele, ooo sağlammış" şeklinde artık para da kazandıran sitelerine tam olarak hükmediyorlardı. olmadı.

ne olmadı ? büyük çoğunluğun umrunda olmadı bu aslında. "hede hödö" yapıp günlerini yaşamaya devam ettiler. benim gibi sert kavgalara tutuşanlar da uçuruluverdi. bu süreçte, benim uçurulma diye tabir ettiğimiz sözlükten atılmamın ardından çok "siber yoldaş" beni pek umursamadı. bir yerlere gelmek veya bir yerlerde kalabilmek, bir şeyler için yok olabilmekten tatlıydı.

ihl sözlük başka bir şeye dönüşüyordu. yeni katılan yazarlar, yeni moderasyonun anlayışı, insanlara islam sınırlarında sek sek oynayan ve çoğunlukla "ay taşım kaçtı alayım hemen çıkacağım" kisvesi altında dinin sınırlarını aşan bir atmosfer yarattı. sol frame diye tabir edilen güncel girdi ve başlıkların konu ve içeriklerine hayret ediyor, "bunlara nasıl oluyor da izin veriyorlar" diye şaşırıp kalıyorduk. mide bulantıları başladı. sesler yükseldi. ihl sözlük, sesi fazla çıkanları törpüledi, bir kopuş kaçınılmazdı. ve ideolojik olarak kopuş, iki farklı sözlüğün üremesiyle son buldu; aynı zamanda kendi içlerinde de yeni bir boyut kazanmış oldu.

bunlardan birisi yeşil sözlük, diğeri de malumunuz biziz. yani mürteci sözlük. yeşil sözlük hakkında burada bir şeyler karalamaya pek de niyetim yok. bunun farklı farklı algılanabileceğini bilsem de, belli bir anlamı yok bunun. yeşil sözlük, gördüğümüz kadarıyla, ihl sözlüğün "bir zamanlar olduğu" halinde, farklı moderatörler ve bazı iyi yazarlarla, hızlı bir şekilde yolunda ilerliyor. allah muvaffak eylesin.

mürteci nedir peki ? bu kadar az online sayısıyla, isimleri, içinde yaşadığımız "isim ve imaj çağı"nda ne yapabileceğini sanıyor ? özüne sadık kalabileceğini. evet, bütün mesele bu.

öncelikle belirtmeliyim ki, ben mürteci sözlükte moderatör veya yetkili değilim, tamamen tesadüf şeklinde bulup kayıt oldum, kayıt olduktan ve girdiler yapmaya başladıktan sonra ancak birilerini tanımaya başladım. gözlemlerimi "mürtecinin adamı" olarak değil de, "süreçlere şahit olmuş, konulara az çok hakim bir yazar" olarak algılarsanız bu metinden alacağınız randıman daha büyük olacaktır.

mürteci diyorduk. isim hikayesi, amaçları vs bunlar zaten var. çeşitli sitelerde de yayımlandı. ben burada farklı bir şey diyorum aslında.

mürteci sözlük, bugüne kadar hiçbir sözlükte yapılmamış bir şey yapıyor. ihl sürecini zaten anlattım, islami kaygısı olmayan sözlükler kıstas olamaz, yeşil sözlük de "bozulmamış ihl" portresi çiziyor; ki anlamlı ve güzel bir şey bu eyvallah. ancak mürteci bir şey deniyor dediğim gibi, tek cümleyle özetleyeceğim, uzun ama özet olacaktır bu gerçekten de,

"mürteci sözlük, siber aleme diyarlarında, hayatta olduğundan daha geniş ve ılımlı bir 'islam anlayışı'nı kabul edip kıstas alanlara inat -çünkü sözlük formatının bunu gerektirdiğine inanıyorlar-, bilgi ve faydalı şeylerin yanısıra, olmazsa olmaz şeylermişçesine algılanagelmiş 'geyik-şımarıklık-cıvıklık-atışmalar' gibi yöntemlerle, mahlaslar ardından insanların kendini tatmin edebilecekleri bir yere dönüşmemek için savaşıyor ve yazarların nefsleriyle bu anlamda birebir mücadele içinde".

mürteci sözlük, "bilgiliyim, müminim, seksiyim" diyebileceğiniz bir yer değil. kanal 7, gerçek hayat, hürriyet yazarlarını tutup da, sanal kimliğinizi inşa edip, inşa ettikçe kendinize bir iktidar ve filozofi alanı yaratabileceğiniz bir yer değil. salt bilgi dolanıyor mürteci sözlükte. salt bilgiyle mutlu ve tatmin olabilen adamlar ve hanımlar var mürteci'de. yani mürteci sözlük, mürteci kalmaya çalışıyor. olması gerektiği ve aslında dikkatli bir yönetim ve oluşturulacak bir bilinçle de olabileceği gibi.

işte mürteci sözlükte bu yüzden az yazar var. farkındayım, yazımda tek "kitleleri töhmet altında bırakan" kısım bu belki de. ama bu, dediğim gibi, kişisel bir tespit yazısı olarak algılanmalı; bağımsız ve cesur. mürteci sözlük az yazarla dönüyor, çünkü az sayıda yazar, bilgi alışverişinin yanısıra, mahlası ardında gizemli bir tip haline gelmenin kavurucu şehvetinden kendini soyutlayabilmiş. az sayıda yazar, sözlük formatını ve buna bağlı olara oluşan ortamı bir tatmin mekanizması haline getirmeden yazabiliyor. az sayıda yazar, "arada lazım be hacım" diyerek sol frame'e "bankta sevişen kız" diye başlıklar açmamayı başarabiliyor. az sayıda yazar, bilgiye ve bilgilenmeye sadık kalabiliyor; az sayıda yazar özüne güveniyor; az sayıda yazar gerçek mürteci.

benim için mürteci budur. nefsine az söz geçir, isimler ve ideolojiler çatışmalarından kendini inşa etme telaşını ve çirkinliğini bırak ve bize katıl.

sokaklar hala senin zaten. eğer gerçekte de öyle biriysen. öyle değil mi ?

www.murtecisozluk.com

kurtlarladansedenyureklikaplan-mürteci sözlük



2 yorum:

  1. ihl sözlükten de miğdeniz bulanıyorsa, bırakın kardeşim sanal alemi. odanızda efendilerinizin kitaplarını okuyarak yetiştirin kendinizi. neyinize lazım sözlük sizin. zannedersem tek eksikliğiniz sözlüktü.

    ihl sözlük 2. nesil yazar

    YanıtlaSil
  2. ihl sözlük 2.nesil yazarına cevaptır.

    İnterneti ihl sözlükten ibaret sanan zihniyetlere acıyarak bakıyoruz sadece bilsinler bunu. siz gidin açılım yapın.

    sol framelerinden aktarıyorum;

    --alinti--

    bankta sevişen başörtülü kız
    bankta sevişen başörtülü kızın yanındaki erkek
    üstünde sevişilen bank
    üstünde sevişilen bankın yere düşen vidası
    gazete sütunlarında patronuyla sevişen gazeteci
    kamusal alanda sevişmek

    --alinti--

    sözlüğün sahibi eşine bu başlıkları göstermekten utanmıyorsa rahatlıkla ekşi sözlük'ü de gösterebilir. farklı bir şey yok nasıl olsa.

    YanıtlaSil

 
Home | About | Link | Link
Simple Proff Blogger Template Created By Herro | Inspiring By Busy Bee Woo Themes